? προς τα πάνω
Με εισηγητές τον κ. Χρήστο Κουρούτζα, Επίκουρο Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον κ.Τεύκρο Μιχαηλίδη, μαθηματικό και συγγραφέα, τον κ. Αντώνη Νικολόπουλο (Soloup)-πολιτικό γελοιογράφο και την κα Κωνσταντίνα Σάιτ, φιλόλογο του 2ου Γυμνασίου Κέρκυρας και με επίσημους προσκεκλημένους τους επόπτες ποιότητας Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Κωστούδη, κ. Βασίλειο Μακρυπούλια και την κ. Ανδρονίκη Ταμβάκη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10/04/2025 η προγραμματισμένη διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο "Τεχνητή Νοημοσύνη και Δημιουργική σκέψη: Όρια, κίνδυνοι, προοπτικές... Μελέτη περίπτωσης: Λογοτεχνία".Ευχαριστούμε την κ. Βασιλεία Χατζηβασιλείου του Προτύπου ΓΕ.Λ Μυτιλήνης για τη γενική επιμέλεια της εκδήλωσης, καθώς και την κ. Ευαγγελία Γεωργέλλη του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης και την κ. Ανδρονίκη Σαββέλη του Γυμνασίου Αγιάσου που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση, τους διευθυντές των τριών σχολείων που τη διευκόλυναν, τους καθηγητές που την παρακολούθησαν και τους μαθητές που συμμετείχαν.
Διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο "Τεχνητή Νοημοσύνη και Δημιουργική σκέψη: Όρια, κίνδυνοι, προοπτικές... Μελέτη περίπτωσης: Λογοτεχνία" συνδιοργανώθηκε από το Γυμνάσιό μας, το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης "Βύρων Σιβολαπένκο" . Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, 10.40 π.μ. - 13.40 μ.μ..
Προσκεκλημένοι εισηγητές είναι:
· ο κ. Χρήστος Κουρούτζας, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου
· ο κ. Τεύκρος Μιχαηλίδης, μαθηματικός, συγγραφέας
· ο κ. Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), πολιτικός γελοιογράφος, δημιουργός κόμικς
· η κα Κωνσταντίνα Σάιτ, φιλόλογος, 2ο Γυμνάσιο Κέρκυρας
Την διαδικτυακή ημερίδα θα παρακολουθήσει μία τάξη από κάθε συνδιοργανώτρια σχολική μονάδα.
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:
Βασιλεία Χατζηβασιλείου, φιλόλογος, Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης
Ανδρονίκη Σαββέλη, φιλόλογος, Γυμνάσιο Αγιάσου
Ευαγγελία Γεωργέλλη, φιλόλογος, 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «Βύρων Σιβολαπένκο»
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη για δεύτερη συνεχή μέρα το 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο "Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου", που διοργάνωσε το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών και το οποίο θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.Σήμερα Πέμπτη 27/03/2025 συμμετείχαμε και μεις παρουσιάζοντας το Καρναβάλι της Αγιάσου. Οι μαθητές μας για άλλη μια φορά ήταν εξαιρετικοί! Μπράβο παιδιά!
Τέσσερις μαθητές της Β΄και Γ΄ Γυμνασίου Αγιάσου, η Γρηγορία Βασλά, η Σταυρούλα Γεωργαντή Μανώλη, ο Δημήτρης Καμαρός και η Βασιλική Τσομπανέλλη, με υπεύθυνες καθηγήτριες την κ. Ανδρονίκη Σαββέλη και την κ. Αντιγόνη Παπαβασιλείου συμμετέχουν στο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο που διοργανώνει το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών και παρουσιάζουν την Πέμπτη 27/03/2025 το Καρναβάλι της Αγιάσου. Στο συνέδριο συμμετέχουν 7.230 μαθητές, 1354 καθηγητές και 325 σχολεία. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης το Σάββατο 29/03/2025 και εξ αποστάσεως την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 26-28/03/2025.
Αναλυτικά τις περιλήψεις μπορείτε να τις δείτε εδώ
Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου βρίσκεται εδώ
Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 και ώρα 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η βράβευση των μαθητών του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημιουργικής Γραφής στην ποίηση, που είχε συνδιοργανωθεί από το Γυμνάσιό μας και το Πρότυπο ΓΕ.Λ Μυτιλήνης. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο φυσικό χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων του Προτύπου ΓΕ.Λ Μυτιλήνης, για όσους μπόρεσαν να παρευρεθούν από κοντά, και ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας webex για τα σχολεία και τους μαθητές σχολείων απ΄όλη την Ελλάδα που δεν μπόρεσαν να μεταβούν στη Μυτιλήνη. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων: Ανδρονίκη Σαββέλη, φιλόλογος του Γυμνασίου Αγιάσου & Βασιλεία Χατζηβασιλείου, φιλόλογος του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης και χαιρέτησαν ο διευθυντής του Προτύπου ΓΕ.Λ κ. Αντώνιος Νείρος και η εντεταλμένη του Υπουργείου Παιδείας για θέματα Παιδείας στο Βόρειο Αιγαίο, κα. Άννη Ανδρεάδου. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τους διευθυντές των δύο σχολείων, που στηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες και συνεργασίες, και τα 62 σχολεία με τους υπεύθυνους καθηγητές και τους συμετέχοντες μαθητές για τη συμμετοχή τους σ΄ αυτή τη δράση.
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα με τα ονομαστικά στοιχεία των μαθητών/τριών που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής στην Ποίηση με θέμα “Η ποίηση… μια παυσίπονη σταγόνα σ’ έναν ωκεανό λύπης. Δεν είναι λίγο“, που συνδιοργανώθηκε από το Γυμνάσιό μας και το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης.
Τα ονοματεπώνυμα των μαθητών καθώς και τα σχολεία τους μπορείτε να τα δείτε εδώ.
Τα ποιήματα που διακρίθηκαν μπορείτε να τα δείτε εδώ. (επιλέξτε από τις τρεις τελείες δεξιά full screen)
Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν στη διεξαγωγή αυτού του διαγωνισμού, τους 212 μαθητές που ενδιαφέρθηκαν για τον διαγωνισμό, τους 61 καθηγητές που εμψύχωσαν τους μαθητές και διευθυντές που διεκπεραίωσαν τη διαδικασία, τους γονείς που στήριξαν τα παιδιά τους, τα έξι μέλη της επιστημονικής επιτροπής που ασχολήθηκαν με ακεραιότητα και αίσθημα ευθύνης με το δύσκολο αυτό έργο. Πέρα από το διαδικαστικό κομμάτι αυτού του διαγωνισμού θεωρούμε ότι νικητές απ΄ αυτή τη διαδικασία βγήκαμε όλοι μας, γιατί η ποίηση είναι κατάθεση ψυχής και αυτό δεν είναι κάτι που μετριέται με αριθμητικά κριτήρια. Τους ευχαριστούμε όλους για όσα μοιράστηκαν μαζί μας.
Παραθέτουμε το κείμενο της Επιστημονικής(Αξιολογικής) Επιτροπής του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού:
Η αξιολογική επιτροπή του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δημιουργικής Γραφής στην Ποίηση που διοργανώνεται από το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Γυμνάσιο Αγιάσου συγχαίρει όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν, για την ευαισθησία τους και τη διάθεση αποτύπωσης και εξωτερίκευσης των σκέψεων και συναισθημάτων τους σε μια προσπάθεια ποιητικής έκφρασης.
Η συμμετοχή τους, υπό την έννοια αυτή, δείχνει θάρρος, τόλμη και μια τάση «δοκιμής» νέων τρόπων έκφρασης, στοιχεία απαραίτητα για τη μελλοντική προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Δείχνει επίσης τη διαρκή εκπαιδευτική προσπάθεια των συναδέλφων των διοργανώτριων εκπαιδευτικών δομών να προτρέπουν τα παιδιά να μιλούν και συνομιλούν με τον εαυτό τους και την Τέχνη.
Η βαθμολόγηση με την οποία θα ανακηρυχθούν οι τριάδες νικητών/τριών στα ποιήματα Γυμνασίου και Λυκείου στηρίχθηκε σε πέντε κριτήρια και διπλή αξιολόγηση όλων των λογοτεχνικών προσπαθειών. Σε τρεις μόλις περιπτώσεις από τα συνολικά 205 ποιήματα χρειάστηκε μια τρίτη ματιά ώστε να εξισορροπηθεί η σχετικά μεγάλη απόσταση μεταξύ των δυο πρώτων βαθμολογήσεων.
Το τι είναι ποιητικό και κατ’ επέκταση έργο τέχνης ενέχει μεγάλο βαθμό προσωπικής γνώμης και προτίμησης, άρα η βαθμολόγηση έχει και έναν βαθμό υποκειμενικότητας. Ήταν όμως κοινή αίσθησή μας το γεγονός ότι τα ποιήματα που βαθμολόγησε ο καθένας / η καθεμία με υψηλότερους βαθμούς είχαν έντονο το στοιχείο της γνησιότητας και της αυθεντικής έκφρασης με συνειδητή χρήση της συνυποδηλωτικής διάστασης της γλώσσας μας και εν τέλει δημιούργησαν μια αναγνωστική απόλαυση και συγκίνηση, συστατικό στοιχείο της ίδιας της Τέχνης. Αυτό απεικονίστηκε με ενάργεια και στην ταύτιση των δυο βαθμολογιών με ελάχιστες αποκλίσεις.
Κλείνοντας επιθυμούμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην Οργανωτική επιτροπή για την εμπιστοσύνη που περιέβαλε το έργο μας και να δώσουμε συγχαρητήρια στις σχολικές μονάδες που ενθάρρυναν τα παιδιά να συμμετάσχουν. Αντίστοιχα συγχαρητήρια ανήκουν και στους γονείς – κηδεμόνες τους για την υποστήριξη.
Εκ της αξιολογικής επιτροπής
Θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες για τη μέρα και ώρα βράβευσης, στην οποία μπορεί να συμμετέχει όποιος επιθυμεί είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (Πέμπτη 21/03/2024) ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στην Ποίηση που συνδιοργανώθηκε από το Γυμνάσιό μας και το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης, που ήταν αφιερωμένος στην ποιήτρια Κική Δημουλά. Το θέμα του Διαγωνισμού ήταν «Η ποίηση… μια παυσίπονη σταγόνα σ’ έναν ωκεανό λύπης. Δεν είναι λίγο» και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Στο κάλεσμα των δύο σχολείων της Λέσβου ανταποκρίθηκαν 212 μαθητές/τριες από 61 σχολεία της Ελλάδας, που ένωσαν τις ποιητικές φωνές τους αναγνωρίζοντας την αξία της πολύτιμης «παυσίπονης σταγόνας της ποίησης» στον «ωκεανό λύπης» της σύγχρονης πραγματικότητας. Η διαδικασία αξιολόγησης των μαθητικών έργων θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του μαθητικού διαγωνισμού.
Ευχαριστούμε θερμά τις σχολικές μονάδες και τους/τις συναδέλφους εκπαιδευτικούς για τη στήριξη της μαθητικής δράσης. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες που μοιράστηκαν μαζί μας σκέψεις και συναισθήματα για την ανεκτίμητη αξία της ποίησης στην «αντιποιητική» εποχή που διανύουμε.
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:
Ανδρονίκη Σαββέλη, φιλόλογος του Γυμνασίου Αγιάσου &
Βασιλεία Χατζηβασιλείου, φιλόλογος του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης.
Εγκρίθηκε από το ΥΠΑΙΘΑ ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής στην ποίηση με θέμα «Η ποίηση… μια παυσίπονη σταγόνα σ΄ έναν ωκεανό λύπης. Δεν είναι λίγο». Ο μαθητικός διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από το Γυμνάσιό μας και το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης, θα πραγματοποιηθεί την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, 21/03/2024, και είναι αφιερωμένος στην αγαπημένη μας ποιήτρια Κική Δημουλά.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής λήγει στις 18 Μαρτίου 2024.
Την έγκριση μπορείτε να τη δείτε εδώ
Περισσότερες πληροφορίες στη σχετική Προκήρυξη.
Το έντυπο γονικής συναίνεσης μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ
https://aeolos.tv/68271/panellinios-diagonismos-poiisis-afieromenos-stin-kiki-dimoula/
https://www.stonisi.gr/post/70295/mathhtikos-diagwnismos-poihshs-afierwmenos-sthn-kikh-dhmoyla